Kaip geriau tvarkyti ir efektyviau puoselėti sodo aplinką.

Laisvalaikio praleidimo lauke tendencijos kinta labai greitai. Džiugu, kad į gerą pusę, nes lauke praleidžiame vis daugiau ir daugiau laiko, tad norime ir stengiamės, kad mūsų sodas visada žaliuotų ir kviestų užsibūti ilgiau. Tam, kad laikas, praleidžiamas sode užsitęstų, pagelbės įsigyti nauji lauko baldai. Šis akcentas nejučia kvies išgerti kavos puodelį ar kokteilį kartu su mylimuoju arba draugu, pagulėti pintame gulte, o gal pavakaroti kartu su draugais pavėsinėje.

 

Galbūt net nežinojote, kad turite dizainerio ar apželdintojo talentą? Jei tai jau buvote anksčiau išbandę ir niekaip nepavykdavo, mielai padėsite ir patarime, kaip geriau susitvarkyti sodo aplinką ir kaip vėliau ją puoselėti bei prižiūrėti. Būdų, kaip tai padaryti apstu internete bei spaudoje. Kiekvienas žurnalas šiltuoju metų laiku negaili patarimų, kaip susikurti jaukų kampelį sode, kad būtų gera jame būti patiems ir kartu su būriu draugų.

Susikurti jaukią ir malonią aplinką gamtoje gali padėti ne ir labai mažytės priemonės. Kad ir lauko šviestuvai. Jie būtini, jeigu planuojate vakaroti kartu su draugais arba vienas pats atsipūsti po dienos darbų. Šviestuvai yra reikalingi tose vietose, kur stovi lauko baldai arba pavėsinė. Tinkamai apšvietę savo kiemą, akimirksniu sukursite jaukią aplinką ir romantiką. Šviestuvų išdėstymas sode gali priminti neįmenamą mįslę bei reikalauti kūrybiškumo, tačiau yra keletas paprastų taisyklių, kurių laikydamiesi užtikrintai galėsite išryškinti sode puoselėjamus privalumus bei paslėpti trūkumus. Visada atminkite, kad nevertėtų persistengti su pernelyg ryškiu apšvietimu ir šviestuvų spalvomis, tačiau neturi būti apšvietimas ir per daug blankus, kad negalėtumėte jaustis saugiai ar grožėti gamta.

 

  • Rinkdami šviestuvams vietas, pradėkite nuo sklypo prieigos. Ją apšviesti yra būtiniausia ir reikalingiausia. Labai patogu įrengti automatiškai užsidegančius šviestuvus, kurie galės apšviesti kelią į Jūsų teritoriją.
  •  Būtinai pasirūpinkite namo prieigos apšvietimu. Galbūt netoli jo stovės ir jūsų lauko baldai, tad dalį apšvietimo galėsite gauti iš šio šaltinio.
  •  Toliau apšvietimui rinkitės pačias gražiausias sodo vietas: puoselėjamą gėlyną, galbūt vieną iš įdomesnės formos vaismedžių, namo ar pavėsinės sieną, taip pat takelius.

 

Dar viena galima nuostabi sodo grožybė –  tai alpinariumas. Jį galite įsirengti ir savo jėgomis bei rankomis. Turėdami šį grožį sode, sėdėdami supamajame krepšyje ar patogiai įsitaisę fotelyje galėsite mėgautis puikiu reginiu. Įrenginėjant šią sodo puošmeną labai praverčia kūrybiškumas.

Apgalvotai nesvetimi žemės darbai – tai gali būti Jūsų naujas atradimas sode. Nepamirškite, kad po sunkių darbų bus tikrai malonu atsisėsti ar atsigulti gulte ir pagulėti, pailsėti besigėrint nuveiktais darbais.tai įrengtas jis galės Jus džiuginti visus metus. Prieš pradedant augalų sodinimą, apžvelkite kiemo aplinką ir  galbūt akis užkliūs už įdomesnio gauburėlio ar kalvelės sode. Alpinariume sodinamus augalus papildo natūralūs akmenys.

Alpinariumą įrengti prireiks laiko ir kantrybės. Jei liko dar šiek tiek akmenų nuo įrenginėjamo alpinariumo, jie labai pravers toliau puoselėjant sodo aplinką. Šie, gamtoje randami, tvariniai turi funkcinę ir dekoratyvinę paskirtį. Jie puikiai gali įsikomponuoti pievutėje bei padėti sukurti pavėsį sodo augalams. Labai gražios kompozicijos gaunasi, kuomet akmenys yra grupuojami. Tai gali būti skaldytų arba priešingai – neskaldytų akmenų krūva, mažesni ir kitame sodo kampe – didesni.

 

Nepamirškite pasisodinti augalų. Tinka žemaūgiai krūmai, gėlės, dekoratyviniai medeliai. Gulėdami hamake galėsite mėgautis nuostabiais vaizdais ir gėlių skleidžiamais natūraliais kvapais. Besvajodami nejučia galėsite ir užmigti. Jei augalai sodinami grupėmis, jos gali atsikartoti keliose sodo vietose. Augalus galite derinti su akmenimis.

Prie tamsių akmenų tinka sidabrinio atspalvio lapija, o prie šviesių – raudoni žiedai ir tamsūs lapai. Šalia lauko baldų galite pasistatyti keletą vazonų, kuriuose gali žydėti gėlės arba augti daržovės. Dar vienas puikus sodo akcentas – laužavietė. Žinoma, jei Jūsų kiemas nėra didelis, masyviam sumūrytam lauko židiniui įrengti gali pritrūkti vietos, tačiau visuomet yra išeitis. Prie ugnies galima susėsti ir įsirengus nedidelę apvalią laužavietę. Ji tikrai kainuos nedaug, o bus tikrai smagu pavaišinti draugus šašlykais ar pasmaguriauti laužavietėje išsikeptomis bulvėmis. Tuomet bus be galo malonu sėdėti ant lauko baldų komplekto ar po pavėsinės stogu ir mėgautis laužo liepsna bei ką tik pasiruoštais pietumis. Ir žinoma paskutinis patarimas, bene svarbiausias – žalia kiemo paklotė – veja. Juk taip gera basiems pasivaikščioti po ką tik nupjautą žolę. Ant jos galite drąsiai statyti ir lauko baldus. Jie akimirksniu įsilies į gamtos kompoziciją. Bus smagu jausti švelniai masažuojančią žolyte po kojomis.

Atminkite, tam, kad žolytė nuolat žaliuotų ir vešėtų, reikia pasirūpinti jos priežiūra. Vejos dekoratyvumas priklauso nuo keleto faktorių. Tai: pjovimo dažnumas ir aukštis, laistymas, tręšimas, dirvos vėdinimas (aeracija). Intensyviai prižiūrimą veją reikėtų pjauti 1-2 kartus per savaitę, paliekant 3,5 cm aukštį dekoratyvinėms ir 4-5 cm žolės aukštį paprastoms vejoms. Jeigu žolė labai užaugo, numatytą vejos rūšiai aukštį reikėtų pasiekti per 2-3 kartus. Patariama veją reguliariai tręšti kokybiškomis kompleksinėmis trąšomis, kad ji nenustotų žaliuoti viso sezono metu, būtų sustiprintas žolių krūmyjimąsis, prailginamas vejos amžius, palaikomas lapų spalvos intensyvumas ir sumažinta piktžolių bei samanų atsiradimo tikimybė.

Štai ir pagrindiniai patarimai, kaip susikurti jaukią sodo aplinką. O tam, kad kokybiškai pailsėtumėte, sėdėtumėte ir pietautumėte, nepamiršti įsigyti kokybiškus lauko baldus. Taip pat pasirūpinkite pavėsiu bei apsauga nuo lietaus, kuriuos gali suteikti pavėsinė arba skėtis. Nepamaišys ir hamakas kieme. Tad būdų sodo aplinkos puoselėjimui yra nemažai. Linkime atrasti Jūsų poreikius ir skonį labiausiai atitinkančius ir imtis darbo.