Lauko baldų priežiūra.

Malonu ilsėtis lauke, savame kieme ar pas močiutę kaime. Gera gulėti hamake, gerti kavą terasoje įsitaisius patogioje sofoje arba sėdmaišyje po obelimi skaityti knygą. Sodas be lauko baldų atrodo tuščias. Jie mums reikalingi, kad pailsėtume arba galėtume lauke pramogauti bei pietauti. Gražiame ir tvarkingame sode baldai, kaip ir kiti elementai, sudaro vientisą kompoziciją. Kaip ir kiekvieną gaminį, taip ir lauko baldus reikalinga prižiūrėti, kad jie nepakeistų savo formos, spalvos bei ilgiau tarnautų. Priklausomai nuo to, iš kokios medžiagos Jūsų sode esantys baldai pagaminti: natūralaus medžio, metalo ar dirbtinių vytelių, jų priežiūra skiriasi. Todėl norint, kad jaukumą teikiantys lauko baldai tarnautų ir išliktų gražūs ne vieną sezoną, jais turėsite tinkamai rūpintis.

 

Tikriausiai mažiausiai priežiūros reikalauja iš metalo pagaminti baldai. Jie mažiausiai jautrūs aplinkos poveikiui. Priklausomai nuo skirtingo metalo, jų priežiūra skiriasi. Metalinius lauko baldus pakanka du kartus per metus nuplauti šiltu vandeniu su muilu bei įtrinti apsauginiu aliejumi. Jie (išskyrus aliuminius) yra linkę rūdyti, todėl paprastai būna padengti skaidraus lako ar dažų sluoksniu. Jeigu pietausite ir ant šių baldų užtikš gėrimų arba maisto, tuomet būtinai iškart tą vietą nuvalykite,  kad praėjus kuriam laikui neliktų pastebimų dėmių. Jeigu Jūsų lauko baldai yra padengti dažais ir pastebėsite rūdžių – nedelsdami imkitės pašalinimo smulkiu švitriniu popieriumi bei perdažymo. Metalinius lauko baldus galite palikti žiemoti lauke. Tik nepamirškite nuo jų nuimti pagalvėles ir kitus minkštus paklotėlius. Geriausiai juos saugiai laikyti pagalvių dėžėse.

Tokiu atveju, jeigu Jūsų baldai nėra atsparūs oro sąlygoms, atėjus žiemos metui juos patariama laikyti šaltoje ir sausoje patalpoje. Jeigu bus nepakankamai vėsu, tuomet baldai gali deformuotis, įtrūkti ir perdžiūti. Jeigu Jūsų sodo baldai mediniai labai masyvus ir nėra kilojami, tai žiemą juos rekomenduojama stengtis apsaugoti nuo sniego ir susidarančio ledo tinkamu apdengimu. Priklausomai iš kokios medienos jie pagaminti, jų atsparumas oro sąlygoms skiriasi. Mažai atsparūs yra pušiniai baldai. Prieš pradedant tokio tipo baldus naudoti vertėtų kartą padengti skaidriu impregnantu, apsaugančiu medį nuo puvinio ir pelėsių. Praėjus kuriam laikui galima dar kartą nudažyti specialiu beicu (tai – įsigeriantis, dažniausiai skaidrus ir nesudarantis plėvelės mišinys, kuriame yra dažiklių, keičiančių medienos paviršiaus spalvą). Vieni atspariausių nepalankioms lauko sąlygoms ir drėgmei yra iš kietmedžio pagaminti baldai. Tačiau vis tiek ir juos derėtų bent kartą padengti apsaugine medžiaga – specialia alyva arba beicu.

Pintus lauko baldus labai lengva ir paprasta valyti dulkių siurbliu arba sausu teptuku. Jei tai medienos pinti baldai, valymui galite naudoti švelnaus ploviklio skiedinį, nepildami per daug vandens, kad nepažeistumėte medienos. Didesnėms dėmėms ar atsiradus pelėsiui pašalinti naudokite švelnų baliklio tirpalą. Pinti baldai nereikalauja įmantrios priežiūros, jeigu jie pagaminti ne iš natūralių vytelių. Mes siūlome pintus lauko baldus, kurie pagaminti iš įvairių atspalvių vytelių. Jie puikiai įsikomponuoja sodo aplinkoje ir susilieja su gamta. Galite rinktis pintus baldus su minkšta dalimi arba be jos.

Sodobaldai.lt prekiauja tokiais pintais lauko baldais, kurių plastikinės vytelės yra specialiai sukurtos lauko sąlygoms. Ši medžiaga gali lauke būti esant bet kokiam orui. Plastikinių vytelių dėka gali būti sukurti tiek modernūs, tiek klasikinio tipo lauko baldai. Visi jie yra labai lengvai valomi drėgna šluoste ir muilo tirpalu.

Taigi pasirūpindami lauko baldų priežiūra jais mėgausitės ne vieną sezoną. Ant jų bus gera ir patogu sėdėti, jeigu jie bus pastatyti ant tvirto pagrindo arba ant kieme augančios žalios vejos. Pagrindas lauko baldams yra visada gerai, o dar geriau, kai baldai yra po stogeliu ar pavėsinėje. Tuomet jų tarnavimo laikas pailgėja, nereikia rūpintis, kad jie sušlaptų. Mėgaukitės naujais lauko baldais savo kieme ir nepamirškite pasirūpinti jų priežiūra.